Které typy fotek jsou na fotobankách nejprodávanější (dle skutečných dat fotobanky Pixmac)?

Statistický průzkum 1000 prodaných fotografiíí na fotobance PixmacMnoho fotografů se rozhodlo prodávat své snímky přes fotobanky, láká je možnost vydělávat si na nové vybavení svým koníčkem. Přesto však mnozí tápou nad tím, co vlastně mají fotit, aby se to dobře prodávalo. Ve spolupráci s českou fotobankou Pixmac přinášíme jejich článek o statistikách prodejů obrázků této fotobanky – ze kterých je jasné, co je výhodné fotit.

Jak byly statistiky prováděny?

Nejprve jsme připravili kategorie (lidé, krajiny, zvířata, vektory…) a podkategorie (modelové x „real life“, ikony x složitější vektory) a poté do nich přiřazovali posledních 1000 obrázků, které se ve fotobance Pixmac prodaly.

Nejprodávanější jsou fotky s lidmi

Nezdržujme to tedy a pojďme rovnou k vyhlášení výsledků:-) Na prvním místě se poměrně očekávaně ocitla kategorie lidí. Na plných 35 % všech prodaných obrázků jsou lidé! V naprosté většině se jedná o fotky modelů, mladých (dejme tomu 18–35 let) a s bílou barvou pleti (obvykle evropského vzhledu).

Nejprodávanější kategorie - lidé

Co se týká toho, v jakých situacích byli lidé foceni, tam už výsledky tak jednoznačné nejsou – vyrovnaná jsou témata: business, wellness a zdravý životní styl, sport, lékařská témata.

Tyto výsledky jsou zřejmě silně ovlivněny tím, že hlavní prodejní trhy fotobanky Pixmac jsou Evropa a USA/Kanada. Máme jen malé procento nakupujících uživatelů z afrických, asijských a jihoamerických zemí – kdyby jich bylo více, pravděpodobně se bude prodávat i více obrázků s lidmi jiných barev pleti a s jinými tématy. Ovšem tento stav asi nahrává českým fotografům více – pro většinu bude asi jednodušší vytvářet snímky pro evropský trh než třeba pro Čínu a Japonsko.

Co se možná proti očekávání některých neprodává prakticky vůbec, jsou fotografie více či méně nahých žen a eroticky laděných snímků. Z tisíce obrázků měly tuto tématiku pouze tři a to ještě velmi decentní (obrázky by se hodily například na plakát na reklamu na spodní prádlo). Na to, kolik je erotických snímků do fotobanek nahráváno, je jejich prodejní potenciál opravdu jen malý.

Ilustrace se také dobře prodávají

Druhým nejprodávanějším okruhem – 18 % – jsou vektorové ilustrace (klidně i jen ve formátu JPG – opravdových vektorů se prodal jen zlomek, což je ale pravděpodobně způsobeno i menší nabídkou obrázků s vektorovým souborem a také často vyšší cenou). Nejčastěji se z této kategorie prodávají jednodušší vektorové kresby, jako loga, ikony nebo siluety. O něco méně pak vektorová pozadí (ať už abstraktní, ornamentální nebo texturové). V závěsu za nimi pak jsou složitější kresby – často opět lidí v různých situacích.

Fotky pro hladový žaludek

A na třetím místě jsou obrázky z kategorie jídla a pití –13 %. Podobně jako v případě lidí se v naprosté většině jedná o stylované obrázky – moderně nazdobené talíře nebo skleničky s drinky. Dobře obstávají i „zátiší“ – například různých druhů pečiva nebo ovoce. Vše ale v perfektní kvalitě – hnědý banán nebo okoralé pečivo neuspěje.

Jídlo, pití a fotografie na bílém pozadí se také dobře prodávají

Co se neprodává

No a teď „propadáky“. Kdo se trochu v prostředí fotobank orientuje, zřejmě tuší, že mezi nejméně prodávaná témata budou patřit: krajinky, památky, zvířátka, květiny. Naše statistiky to potvrzují. Neprodalo se jich více než 4 %. A ty snímky, které se prodaly, byly téměř vždy něčím specifické: zvířata stylizovaná do různých situací (opice držící mobilní telefon), tedy žádný domácí mazlíček na zápraží. Květiny – ty, které jsou něčím symbolické (růže = láska, leknín = wellness, aloe vera = léčivá rostlina), ne část záhonu na něčí zahradě. Zní to drsně, ale bohužel, většina nahrávaných obrázků s tématikou „fotím, co mám kolem sebe“ prodejná není.

Zvířata se prodávají spíše na specifičtějších snímcích

Někde uprostřed prodejnosti (5–10 %) pak stojí nejrůznější předměty izolované na bílém pozadí (pracovní nářadí, sportovní náčiní, módní doplňky, kancelářské potřeby), části lidského těla (obvykle v souvislosti s wellness (masáž, pedikúra, lakování nehtů) nebo business (ruce na klávesnici, podepisování smlouvy) tématikou). A nesmíme opomenout specifický okruh tzv. konceptů – obrázků, které mají hlubší smysl, které vyprávějí další příběh.

Vánoce jedou nonstop

Perlička na závěr? I v červnu se prodávají obrázky s vánoční tématikou. Je zřejmé, že sezonní obrázky (Vánoce, Velikonoce, Halloween) nejsou teď příliš v kurzu, nejprodávanější jsou samozřejmě tak v období dvou měsíců před vlastním svátkem. Přesto i teď, půl roku před Vánocemi, bylo prodáno 1 % obrázků s tímto svátkem.

Vánoce se prodávají pořád
Téma proc. podíl z prodejů
Lidé 35 %
Vektorové ilustrace 18 %
Jídlo a pití 13 %
Koncepty 7 %
Izolované předměty 7 %
Části těla 6 %
Krajinky 3,5 %
Zvířata 3 %
Památky, stavby 2 %
Rostliny 1 %
Vánoce 1 %
Erotická tématika 0,1 %

Doufám, že toto není poslední článek od Pixmacu a že naše spolupráce přinese další zajímavé články z druhé strany fotobank, kterou prodávající grafici a fotografové tak dobře neznají. Pokud máte nějaké dotazy k uvedené statistice, napište je do komentářů, autorka (Lucie Navrátilová) je ráda zodpoví.

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

5 Komentářů

  1. Farna
    27. 6. 2011

    Fajn článek, odteď dělám už jen vektory lidí před vánočním stromkem tumlující cukroví nebo jiný dobroty! 😀

    Odpovědět
  2. Václav
    19. 7. 2011

    dobrý den,vzhledem k tomu,že lidé jsou na 1. místě, rád bych se zeptal na osobní zkušenost na někoho z „přítomných“ microstockařů zde na webu pana Václavka. Může se někdo prosím podělit o zkušenost s fotografováním lidí. Model release celkem chápu, musí tam být vyplněno absolutně vše?stalo se někomu, že by např. fotobanka kontaktovala přímo člověka(model,mo­delku)se kterým jste spolupracovali,aby to nějak ověřili? a druhý dotaz – honorář za fotografování pro model – pokud foto vydělá např. 20 USD, jakým způsobem honorujete člověka, který s vámi spolupracuje, vzhledem k tomu, že se peníze vyplácí nejspíš před samotnými prodeji na fotobance. Díky předem všem za názor či zkušenost.

    Odpovědět
  3. Lucie Navrátilová
    21. 7. 2011

    [2]
    Dobrý den, Václave,

    odpovím za fotobanku Pixmac.

    1. Podoba Model release dokumentu není nijak závazná. Ovšem jedná se o smlouvu mezi Vámi a fotografovaným modelem – slouží k tomu, aby Vás model jednou nemohl napadnout, když s jeho obrázkem vyděláte nějaké peníze, že jste obrázek prodával nelegálně, případně by chtěl najednou nějakou vyšší náhradu. Takže je to ochrana spíše Vaše než fotobanky samotné. (Zároveň zkušení designéři si fotku s člověkem bez MR nekoupí, neb ví, že komerční použití takového obrázku bez souhlasu modela je nelegální.) Tudíž i záleží na Vás, jakou podobu smlouvy zvolíte – jde ale o to, aby splňovala podmínky pro případné uznání soudem (tj. je jasné, že bez podpisu modela by smlouva nebyla platná). Nutno poznamenat, že s nařčením, že fotografie modela byla použita v rozporu s domluvou s fotografem, jsme se za celou dobu našeho provozu setkali pouze jednou. A vyřešilo se to smazáním fotografií a domluvou obou stran – ani nedošlo na žádný soud.

    Co víme, tak fotobanky dokumenty Model release nekontrolují. Nakládání s těmito dokumenty je o to složitější, že jsou v nich citlivé údaje obou stran a nemůže k nim tedy mít přístup „kdo si usmyslí“.

    Vše je o lidech – pokud fotografujete své přátele, pravděpodobně Vám stačí list papíru „Souhlasím s prodejem svých fotek, -podpis-“, protože máte jistotu, že Vás „model“ žalovat nebude. Pokud budete fotit komerčněji, tedy najímat si placené modely, riziko je o trochu větší a je dobré si pro jistotu vše vyjasnit a sepsat.

    K otázce honoráře jen krátce, s tím přecijen takové zkušenosti nemáme:-) Je to trochu složitější, právě proto, že nedokážete odhadnout, kolik obrázky vydělají. Obecně fotografové dělají desítky až stovky fotografií z jednoho focení, aby se jim mohla částka zaplacená modelovi vrátit. Stanovuje se obvykle na základě hodinové sazby, tedy de facto bez souvislosti s tím, jaké očekáváte zisky z obrázků. Ale i zde je samozřejmě vše na domluvě.

    Odpovědět
  4. Václav
    31. 7. 2011

    dobrý den slečno/paní Navrátilová,
    díky za vyčerpávající přínosnou odpověď.

    Odpovědět
  5. evamalik
    30. 10. 2012

    a co děti…vím,že spadají pod kategorii lidé…ale jak to je s jejich focením.Vím,že v Americe například nemůžete moc odhalovat…o to sice nejde,ale dcera čeká mimi..za pár týdnů….tak jsem si říkala,že bych mohla své schopnosti rozvinout na kombinaci matka + dítě…kojení…kou­pání..apod. témata…i třeba oblečení dítka a takpod…..dííííky za odpověď..

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky