Prodáváte fotky, píšete články? Nezapomeňte se registrovat na ČSSZ do 8. února 2009

Česká správa sociálního zabezpečeníOd 1. ledna 2009 se změnilo důchodové pojištění osob vykonávající uměleckou či jinou tvůrčí činnost. Změnu přináší novela zákona o důchodovém pojištění č. 155/1995 Sb. Pokud tedy prodáváte fotografie, grafiky nebo píšete články a dostáváte za to autorské honoráře, tak se musíte do 8. února 2009 registrovat na České správě sociálního zabezpečení příslušné podle místa trvalého bydliště jakožto OSVČ (osoba samostatně výdělečně činná)

Vznikne vám také povinnost (nejspíše, to záleží na výši vašich příjmů – láme se to někde kolem 5000,– za měsíc, jak mě informovala paní na pobočce) z těchto příjmů platit důchodové pojištění.

Za samostatnou výdělečnou činnost se nepovažují příjmy autorů za příspěvky do novin, časopisů, rozhlasu nebo televize, které se daní zvláštní sazbou daně činící 15 procent těchto příjmů. A to za předpokladu, že úhrn těchto příjmů nepřekročí v kalendářním měsíci 7000 Kč.

K registraci budete potřebovat formulář Oznámení o zahájení samostatné výdělečné činnosti (pokyny k vyplnění). Jedná-li se o vedlejší samostatnou činnost – tedy pokud zároveň chodíte do zaměstnání – vemte si s sebou pro jistotu i aktuální potvrzení o zaměstnání (mě naštěstí paní našla v nějaké jejich databázi, ale bratr to štěstí neměl a musí tam znovu). Poté si dojděte na Českou správu sociálního zabezpečení, podle místa trvalého vydliště a zaregistrujte se.

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

10 Komentářů

  1. Farna
    3. 2. 2009

    O víkendu jsem narazil na pár podobných článků a stejně to furt nechápu. Když nebudu dostávat z fotobank víc jako 7 000,–/měs, tak se nikde hlásit nemusím? Nebo se prostě musím nahlásit za jakýchkoliv okolností a pak se uvidí? A tím pádem taky budu tak jako OSVČ?

    Odpovědět
  2. 2Farna: Je třeba se zaregistrovat a platit min. zálohy (pokud se nejedná o nějaký ten souběh činností) bez ohledu na částku, kterou vyděláš.

    Ta vyjímka se týká pouze příspěvků do masmédií do 7000 Kč, které jsou zdaňovány 15% srážkovou daní, což snímky do fotobanek nejsou. Za tyto příspěvky se od nového roku už neplatí zdravotní pojištění – to je zase pozitivní novinka, která bývá málo zmiňovaná.

    Odpovědět
  3. Farna
    4. 2. 2009

    Co je přibližně min. záloha? Řekněme, že si vydělám 1000/měs. ve fotobankách a 500,–/měs. bude záloha na důch. poj.? Super kšeft…:-( To oznámení o zahájení SVČ musím mít u registrace na ČSSZ, musím zahájení OSVČ hlásit ještě někde (např. Živnostenský úřad nebo tak něco)?

    Odpovědět
  4. Petr Václavek
    4. 2. 2009

    [2] Pokud vím, tak pokud se danilo srážkovou daní, tak se za to zdravotní snad ani neplatilo, nebo ano?

    [3] Oznámení se dává snad jen na ČSSZ, záloha se bude platit až příští rok, ale pokud budeš mít příjmy z fotobank pod 5000,– tak zálohy platit nebudeš (tak nějak to říkali na ČSSZ).

    Doporučuji jim raději zavolat byli tam docela ochotní.

    Odpovědět
  5. Farna
    5. 2. 2009

    Tak zjišťuju další podrobnosti a zatím mi z toho vychází toto: pokud to budu brát tak, že od ledna jsem začal s touto činností, měl bych se do 8. února přihlásit na ČSSZ i Živnostenský úřad (i když jde, jestli to dobře chápu, o volnou živnost, v podstatě na občanku a po zaplacení 1 000,– budu moci tohle vykonávat). Jelikož se může stát, že tohle do 8. dne února nestihnu nezbývá mi asi než přihlásit se na obojí se zahájením činnosti od února (tzn. nejpozději do 8. března). Chápu to správně?

    Odpovědět
  6. jiri.vaclavek
    9. 2. 2009

    Farna na živnostňák nemusíš… aspoň teda myslím…

    Odpovědět
  7. Farna
    13. 2. 2009

    Aha, vím, že nemusím mít živnosťák, ale myslel jsem, že jde o volnou živnost, takže mám alespoň ohlašovací povinnost. Ale ono by mělo jít dle odkazu o OSVČ bez živnosti, takže ani ta povinnost zřejmě není. Pořád mě mátla ta OSVČ (za kterou budu považován), přestože jde o můj vedlejší příjem. OSVČ se ale dělí pokud se vykonává hlavní SVČ, nebo vedlejší SVČ – a jestli to chápu správně, zatímco doteď se měla platit pouze daň z vedlejšího příjmu a o ostatní se nemuselo starat (plátcem pojištění je u HPP zaměstnavatel), teď se musím ještě nahlásit u ČSSZ.

    Odpovědět
  8. MARTIN
    14. 1. 2010

    No,a když to prodává člověk bez OSVČ a vedlejší příjem mám do 20000Kč za rok jen z této činnosti,tj.nemusí to danit ani vyplňovat přiznání, musí na ČSSZ?…
    Díky za názor

    Odpovědět
  9. Petr Václavek
    14. 1. 2010

    Popravdě v daních se nevyznám a v ČSSZ také moc ne. Doporučuji zavolat na ČSSZ a optat se tam. Určitě rádi poradí (a bude to mít větší platnost, než kdybych tu psal své názory a dohady na toto téma).

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky